O društvu

Smo taborništvo društvo, ki že več kot 50 let deluje v mestu Šoštanj. Petdeset let res ni kratko obdobje. Posebno za taborništvo, ki je skozi vsa leta v družbi še vedno manj cenjeno kot mnoga druga sorodna športna društva in panoge. Kljub temu je v petdesetih letih neprekinjenega delovanja taborništvo pognalo v našem kraju globoke in trdne korenine. Osebe, kot so: Anton De Costa st., Dušan De Costa, Anton De Costa ml., Teja in Gusti Podgoršek, Grega Rupnik, Riko Železnik … in še kopica drugih na dolgem seznamu, ki jih sedaj nisem omenil, so poskrbele, da so svoje znanje, izkušnje, navdušenje za naravo in taborniški način življenja prenesle na naslednje generacije, le-te zopet na naslednje in tako naprej vse do sedanjih dni.

Ideja taborništva, ljubezni do narave, prijateljstva, znanja, dela z mladimi so tako še vedno prisotne v enaki meri kot petdeset let nazaj. In da je to res, se lahko zahvalimo prav vsem, ki so dodali svoj kamenček v mozaiku, ki se imenuje rod Pusti grad Šoštanj.

V petdesetih letih smo izpolnili marsikatere otroške sanje, uresničili marsikateri taborniški sen, dosegli nešteto uspehov na območnem in državnem nivoju v taborniških mnogobojih in na drugih taborniških tekmovanjih, se pokazali in dokazali v delovanju na različnih ravneh naše krovne organizacije Zveze tabornikov Slovenije in ime domačega kraja ponesli na skoraj vse celine našega sveta. S ponosom in brez slabe vesti lahko napišem, da smo eden izmed najtrofejnejših in najuspešnejših taborniških rodov v Sloveniji. Naš rod je član Zveze tabornikov Slovenije, nacionalne skavtske organizacije in s tem tudi del svetovne skavtske organizacije (WOSM) ter tako član več kot štiridesetmilijonske družine mladih iz celega sveta.

Res je lepo biti tabornik. To vam lahko potrdi cela kopica naših sedanjih in bivših članov. Taborništvo je pravi način življenja in naš način vzgoje in izobraževanja mladih je vsekakor eden izmed boljših, če ne najboljši. Le upamo lahko, da bomo v družbi dobili svoje mesto, ki si ga taborništvo zasluži. Mi mladi pa lahko le obljubimo, da se bomo trudili in skušali nadaljevati uspešno in bogato tradicijo rodu tudi vnaprej ter tako upravičili zaupanje naših predhodnikov.

In ne pozabite: »Skupaj gradimo boljši svet!«